Handige apps

Voor ouders en opvoeders bestaan handige (veelal gratis) apps en online toepassingen die kunnen helpen bij de opvoeding. We hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet. Deze lijst vullen we regelmatig aan. 

 

Hieronder vind je apps, online toepassingen en websites in de volgende categorieën:

Zwangerschap

WellMom-app

De WellMom-app is bedoeld voor zwangere vrouwen die graag positief willen well mom appdenken en hun eventuele stress willen verminderen. In de app vind je onder meer tips over problemen die vaak voorkomen tijdens en na je zwangerschap. Ook kun je een dagboek bijhouden en vind je quick tools die je helpen je beter te voelen. Verder zijn er 9 lessen waarin je kunt leren hoe jij en je baby je goed en sterk kunnen voelen. Deze lessen kun je in je eigen tempo volgen.
De app is gratis te downloaden in de iTunes store en in de Google Play Store

Opgroeien

GroeiGids-appGroeigids app

Hiermee kunnen (aanstaande) ouders de groei en ontwikkeling van hun kind(eren) bijhouden. Maar je kunt er ook foto's uploaden en alle mijlpalen invoeren (van de eerste echo tot het middelbareschooldiploma). De app GroeiGids vormt zo een tijdlijn: het GroeiPad van je kind. Je krijgt als gebruiker regelmatig een tip of link die past bij de leeftijd van je kind. De app bevat betrouwbare teksten, die ook op deze CJG-website staan onder de verschillende rubrieken. De app is gratis te downloaden in de iTunes store en in de Google Play StoreI grow app

iGrow-app

Met deze app kun je eenvoudig bijhouden hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit en of het een gezond gewicht heeft. Na het invoeren van de gegevens van je kind, krijg je meteen een groeidiagram te zien. Via de iGrow-app krijg je vervolgens tips over gezonde voeding, slapen en bewegen in de buurt.

App Van nul tot taal

van nul tot taal appVan nul tot taal is een app met taaltips, ondersteund met voorbeeldfilmpjes Met de app kun je de taalontwikkeling van je kind stimuleren. Je kunt de app gratis downloaden in de iTunes store en de Google Play Store.

Ogentest-appogentest app

Via de Playstore is een app verkrijgbaar waarmee jij samen met je peuter de plaatjes van de ogentest kunt oefenen. Er is een app voor 3-jarigen met plaatjes en er is een app voor de 4-jarigen met rondjes.

Kwikstart-app

Als je kind 18 jaar wordt, moet het heel wat zaken zelf regelen. In Kwikstart staan alle te regelen zaken op een rijtje. Daarnaast kun je veel informatie vinden over jeugdzorg, allerlei vormen van hulp, gezondheid en allerlei andere praktische tips. 

 

Terug naar boven

Opvoeden

Kunst van opvoeden app

Kunst van opvoeden app

De Kunst van opvoeden app is een spel om de effecten van opvoedkeuzes vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Kinderen en jongeren reageren niet altijd op de manier waar je als ouder of verzorgen vanuit gaat. Of andersom. Veel factoren spelen hierbij een rol. Je krijgt meer inzicht en bent bewuster bezig met de opvoeding. De app is ontwikkeld voor Horizon door Maxcode.

 

Terug naar boven

 

Echtscheidingheppee app

Heppee app

Bij een scheiding krijgen communicatie, planning en het delen van emoties een hele nieuwe dimensie. De kinderen zijn hier vaak de dupe van en raken het overzicht kwijt. De Heppee app is een co-ouderschapsapp  die het leven van kinderen en hun gescheiden ouders makkelijker en leuker maakt.

 

Terug naar boven

Veiligheid

Veilig Groot Worden appveilig groot worden app

De Veilig Groot Worden app is speciaal voor aanstaande ouders en ouders met kinderen tot 4 jaar. Met deze app kun je in een oogwenk checken wat je kunt doen om het in huis veilig te maken voor je kind. Afhankelijk van de leeftijd van je kind worden per ruimte in het huis (zoals bijvoorbeeld de woonkamer en de babykamer) veiligheidstips en koopadviezen gegeven. De app is gratis te downloaden in de iTunes store en in de Google Play Store.

Gifwijzer app

Gifwijzer-app

Kleine kinderen zijn jonge onderzoekers, ze zijn niet kieskeurig; ammonia, brandspiritus, tapijtreiniger en ontkalkers hebben hun onverminderde interesse. De Gifwijzer App is ontwikkeld om directe hulp te bieden bij vergiftigingsverschijnselen.

 

EHBO-app

EHBO appHeel Nederland heeft gratis eerste hulp op zak met de EHBO-app van het Rode Kruis. De app is uitgebreid met de 13 meest voorkomende ongevallen bij kinderen. 

Terug naar boven

 

Gezondheid

Borstvoeding-appborstvoeding app

Dit is een handige app voor moeders die borstvoeding geven. De app bevat ook veel handige informatie voor aanstaande moeders die borstvoeding willen geven. Verder beantwoordt de app vragen zoals: Hoe zit het met borstvoeding en diabetes? etc.

 

gezond groeien appGezondGroeien

Gezond eten is erg belangrijk tijdens je zwangerschap. In de GezondGroeien-app van het Voedingscentrum vind je tips, weetjes en recepten over en voor gezonde voeding. Je kunt ook de groei en ontwikkeling van je kind in je buik volgen.

 

Tandenland apptandenland app

Heeft je kind geen zin om tanden te poetsen? Of lukt het niet om je kind 2 minuten te laten tandenpoetsen? Met deze app wordt het leuk en makkelijk. Laat je kind samen met de dansende Tandenpoes tandenpoetsen, terwijl de poetstimer 2 minuten aftelt. Je kunt deze app downloaden via google play en de app store.

 

GGD Reist mee

GGD reist mee appOp vakantie, op zakenreis, familiebezoek, stage lopen of werken in het buitenland? Blijf gezond met de 'GGD reist mee'-app. Handige reistips, verzameld in één app. Gezond op reis, gezond weer thuis! De app ‘GGD reist mee‘ is de officiële app van GGDReisvaccinaties.nl. Het is een gratis app en beschikbaar voor zowel iOS als Android. De app is bedoeld voor reizigers naar (sub)tropische bestemmingen.

 

App tekenbeet

tekenbeet appHet RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld die gratis is te downloaden. Met deze app kun je opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

Ook kun je, via tekenradar.nl, zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.

 

Alpha Rangers

alpha rangers appDe Alpha Rangers app is een gratis game en heeft alles te maken met de natuur in Zuid Holland. Je kind gaat met deze app leuke opdrachten buiten uit voeren. Er zijn puzzelspellen, quizzen, letterspellen, doe-opdrachten en nog veel meer. De app is gratis te downloaden in de iTunes store en op Google Play.

 

Terug naar boven

 

Onderwijs

Naar school

naar school appDeze app helpt met de keuze van een basissschool én wijst de weg door de eerste jaren. Het is een leidraad voor alles waar je als ouder mee te maken krijgt. Welke scholen zijn er? Wat moet jouw kind kunnen bij de start? Welke termen kom je tegen in de kleuterklas en wat betekenen ze? De app is voor € 1,99 te downloaden in de iTunes store

 

Terug naar boven

 

Mediawijsheid

Beoordeling Apps voor de Jeugdgezondheidszorg

Jeugdartsen en JGZ-verpleegkundigen beoordelen apps voor de jeugdgezondheidszorg. Bekijk Tumblr om te zien hoe zij over verschillende apps denken. 

 

Welke media zijn geschikt voor mijn kind?media smarties app

Het media aanbod voor kinderen is enorm. En het verandert steeds. Maar hoe weet je wat geschikt is voor jouw kind? Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma's, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar.

cinekid applab

Cinekid AppLab

De Cinekid AppLab-app laat aan ouders zien welke apps al dan niet geschikt zijn voor kinderen. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar de kwaliteit van de apps en veiligheid voor kinderen.

 

Terug naar boven

 

Voorlezen

boekstart appBoekStart

De BoekStartapp staat boordevol video’s en heldere informatie over voorlezen. Ook vind je de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter in deze app. De app is gratis te downloaden in de iTunes store en via Google Play.

 

Terug naar boven

 

letterschool appLeren

LetterSchool

LetterSchool is een spectaculaire game om jonge kinderen alles over letters en cijfers te leren: schrijven, letterklanken, tellen en meer. 

Eduapp

edu appJe kunt hier apps (Apple en Android) vinden die goed helpen bij de ontwikkeling van je kind(eren). Eduapp is een overzichtelijke portal om educatieve apps (voor thuis) te vinden. Zoek op leeftijd of  leergebied. Organiseer je apps in lijsten en deel ze met anderen. Eenvoudig en online op computer of tablet, zonder downloads of installatie.104 leerzame app en sites

Gids 104 leerzame apps en websites 2 tot 8 jaar

Welke apps en websites zijn geschikt voor jonge kinderen? Waar worden ze nou echt wijzer van? De gids 104 leerzame apps en sites van Mijn Kind Online en Kennisnet zet de beste leerzame apps en sites voor kinderen van 2 tot 8 jaar op een rij. 

Gids 125 leerzame apps en website 4 tot 12 jaar

125 leerzame app en sites 4 tot 12 jaarWat zijn goede leerzame apps en website voor leerlingen op de basisschool? Hoe maak je onderscheid tussen wat goed is en wat niet? Mijn Kind Online brengt er 125 samen in de brochure '125 leerzame apps en website'.

Deze brochure is gratis te downloaden.

Gids 86 creatieve apps en websites 7 tot 12 jaar

86 creatieve apps en sites 7 tot 12 jaarNaast leren is het aanleren van vaardigheden ook belangrijk voor kinderen. Maar met welke apps en websites kun je hun digitale creativiteit stimuleren? Hoe kunnen ze hun probleemoplossend vermogen en logisch denken oefenen en verbeteren? Mijn Kind Online en Kennisnet bieden een overzicht van de 86 origineelste, meest uitdagende en creatieve apps voor leerlingen van 7 tot 12 jaar. 86 creatieve apps en sites.   

 

Terug naar boven

Meer

Jeugdcloud Appstore

Jeugdcloud AppstoreKijk ook eens op www.jeugdcloudappstore.nl voor een overzicht van handige apps, tools en websites die jouw zorg kunnen vergemakkelijken. Sommige apps hebben een keurmerk op het gebied van nut, privacy en beveiliging. Ze zijn gevalideerd met een 'vinkje'. Bij andere apps staat een beoordeling op onderdelen.

 

Terug naar boven

 

 

Apps en online toepassingen kunnen leuk en leerzaam zijn voor je kind(eren), maar let er wel op dat ze die niet te lang spelen. Kinderen leren minstens zo veel van fantasiespel (bijvoorbeeld met poppetjes of autootjes) en het leven zelf.

 

Kinderen die meer dan 2 uur per dag achter een scherm zitten (TV en computer samen) hebben een grotere kans op overgewicht door tekort aan beweging. Beeldscherm kijken kort voor bedtijd kan een probleem geven met inslapen.

 

Verplicht je peuter niet tot het spelen met educatieve apps en stimuleer ook ander spel!

 

webpart_bannerlist
Deze toepassing kan cookies gebruiken. Klik hier om cookies te accepteren.

Bel: 088 - 254 23 84

Adres:

CJG Noordwijkerhout

Gezondheidscentrum
Via Antiqua 23
2211 HW Noordwijkerhout
 Geef feedback